Darba ņēmējiem

Trešo valstu pilsoņu nodarbinātībai pastāv virkne ierobežojumu, jo:

· daļai ārzemnieku ir nepieciešama darba atļauja,
· daudzās profesijās nepieciešamas latviešu valodas zināšanas,
· ierobežots skaits darba vietu pieejamas tikai Latvijas pilsoņiem.
 
Darba atļauja nav nepieciešama, ja:
 
· ārzemnieks ir pastāvīgā iedzīvotāja ģimenes loceklis - Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju saņēmuša ārzemnieka laulātais; pastāvīgās uzturēšanās atļauju saņēmuša ārzemnieka bērns; Latvijas pilsoņa pilngadīgais bērns vai viņa ģimenes loceklis; ir aizbildnis vai aizgādnis Latvijas pilsonim vai Latvijas nepilsonim.
 
· ārzemniekam piešķirtas noteiktas uzturēšanās atļaujas - pastāvīgās uzturēšanās atļauja vai Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja uzturēšanās atļauja Latvijā; termiņuzturēšanās atļauja, jo izceļojot uz citu valsti cilvēks zaudējis Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijā; ārzemniekam piešķirts Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statuss citā Eiropas Savienības dalībvalstī, vai viņas ģimenes loceklis, kas 1 gadu uzturējies Latvijā ar termiņuzturēšanās atļauju.
 
· ārzemnieka ģimenes loceklim ir īpašs statuss, piemēram, cilvēks ir tāda ārzemnieka laulātais, kuram Latvijā izsniegta Eiropas Savienības zilā karte; cilvēks ir Latvijā akreditētas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības vai starptautiskas organizācijas pārstāvniecības darbinieka apgādībā esoša persona,
 
· ārzemnieks tiek aizsargāts kā īpaša cilvēku grupa – cilvēkam vai viņa ģimenes loceklim piešķirts alternatīvais statuss, cilvēkam piešķirts pagaidu aizsardzības statuss, cilvēks ir bezvalstnieks, cilvēku tirdzniecības upuris, vai patvēruma meklētājs, kurš (ne savas vainas dēļ) nav saņēmis PMLP lēmumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt.
 
Darba atļauja nav nepieciešama arī tad, ja ārzemnieks uzturas Latvijā:

· līdz tiesas sprieduma par laulības šķiršanu un bērna dzīvesvietas noteikšanu spēkā stāšanās dienai (kad laulību šķirt prasa viens no laulātajiem) vai līdz dienai, kad zvērināts notārs sagatavojis laulības šķiršanas apliecību (kad laulība tiek šķirta pēc abpusējas vienošanās);
· sakarā ar to, ka pirmstiesas izmeklēšanas iestādēm vai tiesai nepieciešams, lai ārzemnieks uzturētos Latvijā līdz krimināllietas izmeklēšanas pabeigšanai vai izskatīšanai tiesā, piemēram, kā liecinieks, cietušais vai aizdomās turamais.

Latvijas Republikas likumos ir noteikti amati, kuros var strādāt tikai Latvijas pilsoņi:

· Tiesnesis,
· Zvērināts advokāts,
· Ierēdnis valsts pārvaldē,
· Zvērināts notārs,
· Valsts prezidents,
· Saeimas un pašvaldības domes deputāts.

Atpakaļ
Konsultācijas Rīgā
+371 25565098 (I-V 9:00-17:00)
+371 28612120 (I-V 9:00-17:00)

+371 67898343 (I-V 9:00-20:00)
Skype: PatverumsDM
Lāčplēša iela 75 - 1 B, Rīga
Konsultācijas reģionos
Latgale
+371 25723222
Kurzeme
+371 25719118
Vidzeme
+371 25719266
Zemgale
+371 25719588
Noderīgi

Pasākumu kalendārs
2019
Maijs 
POTCPSSv
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
 
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu.
Turpinot izmantot mūsu vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Vairāk šeit. OK