Uzturēšanās atļaujas

1. Kur var iesniegt dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai?

Ārzemnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā atbilstoši savai kompetencei dokumentē un kontrolē Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, Valsts robežsardze, Latvijas Republikas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības un Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments. Dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai iesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

2. Kādos gadījumos var prasīt uzturēšanās atļauju, neizbraucot no Latvijas?

Ārzemnieks ir tiesīgs iesniegt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai, ja:

1) viņš uzturas Latvijas Republikā ar derīgu vīzu, un viņš ir:

  • akreditētas izglītības iestādes pedagogs;
  • zinātnieks, kurš noslēdzis zinātniskās sadarbības līgumu ar zinātnisko institūciju reģistrā iekļautu zinātnisku institūciju;
  • konsultants (eksperts), kurš sniedz palīdzību valsts vai pašvaldības iestādei, vai persona, kura palīdz īstenot tādu starptautisku līgumu vai projektu, kura dalībvalsts ir Latvijas Republika;
  • komponists, mūziķis, dziedātājs, horeogrāfs, dejotājs, režisors, aktieris, cirka mākslinieks, izrādes nodrošināšanā iesaistīts tehniskais darbinieks vai no valsts vai pašvaldības budžeta finansētas kultūras iestādes vadītājs;
  • ieguvis tiesības uz nodarbinātību Latvijas Republikā vai uzturas Latvijas Republikā saistībā ar nodarbinātību, kuras veikšanai nav nepieciešams saņemt apliecinājumu par tiesībām uz nodarbinātību;
  • sporta treneris;
  • profesionāls sportists pēc sporta kluba uzaicinājuma;
  • Latvijas Republikā akreditētas izglītības iestādes audzēknis vai pilna laika studējošais. Šis nosacījums neattiecas uz ārzemnieku, kurš ir Imigrācijas likuma 4. panta devītajā daļā minētajā sarakstā iekļautas valsts pilsonis vai ārzemnieks, kuram ārvalstī piešķirts bezvalstnieka, bēgļa vai alternatīvais statuss vai piešķirta pagaidu aizsardzība;
  • Latvijas pilsoņa vai Latvijas nepilsoņa vecāks, kurš uzturēšanās atļauju pieprasa saskaņā ar Imigrācijas likuma 30. pantu;
  • nepilngadīgs bērns.

2) viņš uzturas Latvijas Republikā ar derīgu uzturēšanās atļauju;

  • viņš likumīgi uzturas Latvijas Republikā, un viņam ir citā Eiropas Savienības dalībvalstī izsniegta Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja uzturēšanās atļauja;
  •  viņš ir tāda ārzemnieka ģimenes loceklis, kuram citā Eiropas Savienības dalībvalstī izsniegta Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja uzturēšanās atļauja un kurš Latvijas Republikā uzturas likumīgi, ja ģimene ir izveidota citā Eiropas Savienības dalībvalstī pirms tam, kad ārzemnieks, kuram ir citā dalībvalstī izsniegta Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja uzturēšanās atļauja, pieprasījis termiņuzturēšanās atļauju Latvijas Republikā;
  • viņš ir tādas valsts pilsonis, kuras pilsoņiem ieceļošanai Latvijas Republikā nav nepieciešama vīza;
  • viņam ir derīga citā Šengenas līguma valstī izsniegta uzturēšanās atļauja;
  • viņam ir derīga citā Eiropas Savienības dalībvalstī izsniegta termiņuzturēšanās atļauja, kas izsniegta kā uzņēmuma ietvaros pārceltam darbiniekam, un ārzemnieks pieprasa termiņuzturēšanās atļauju Latvijas Republikā kā uzņēmuma ietvaros pārcelts darbinieks.

3. Vai var nokārot uzturēšanās atļauju saistībā ar laulībām?

Ārzemnieks, kurš ir Latvijas pilsoņa vai Latvijas nepilsoņa laulātais, vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju saņēmušā ārzemnieka laulātais ir tiesīgs pieprasīt:

  • pirmo reizi iesniedzot dokumentus, - termiņuzturēšanās atļauju uz vienu gadu;
  • otro reizi iesniedzot dokumentus, - termiņuzturēšanās atļauju uz četriem gadiem;
  • trešo reizi iesniedzot dokumentus, - pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

4. Vai dokumentu par nepieciešamo iztikas nodrošinājumu, pieprasot uzturēšanās atļauju var iesniegt laulātais vai cits radinieks?

Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis vai Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis, kurš uzturas Latvijas Republikā ar reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību, vai ārzemnieks, kuram ir derīga termiņuzturēšanās vai pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā, var iesniegt notariāli apliecinātu vai pārvaldes vai pārstāvniecības amatpersonas klātbūtnē parakstītu iesniegumu par ārzemnieka uzturēšanās izdevumu segšanu.

Atpakaļ
Konsultācijas Rīgā
+371 25565098 (I-V 9:00-17:00)
+371 28612120 (I-V 9:00-17:00)

+371 67898343 (I-V 9:00-20:00)
Skype: PatverumsDM
Lāčplēša iela 75 - 1 B, Rīga
Konsultācijas reģionos
Latgale
+371 25723222
Kurzeme
+371 25719118
Vidzeme
+371 25719266
Zemgale
+371 25719588
Noderīgi

Pasākumu kalendārs
2019
Jūlijs 
POTCPSSv
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
 
First Steps in Latvia First Steps in Latvia
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu.
Turpinot izmantot mūsu vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Vairāk šeit. OK